Al castell de Burriac des d'Argentona

Rutes - Cabrera de Mar - Castell de Burriac - La Creu de Montcabrer
Distància recorreguda: 10.471 quilòmetres
Altitud mín: 87.0 metres, màx: 358.0 metres
Desnivell acum. pujant: 459 metres, baixant: 457 metres
Dificultat tècnica: Moderat
Prenent com a punt d'inici l'ajuntament, on es pot aparcar i anem en direcció a la plaça del poble, prenem la pujada de les Monges, i després agafem el camí d'Agell, direcció a el cementiri de Cabrera. Abans d'arribar, trenquem per un carreró, deixem el cementiri a la dreta, en el final hi ha un sender pel qual ens enfilem muntanya amunt. En coronar el turó del cementiri, seguim per un camí que voreja la urbanització de Sant Joan de Munt. A la dreta ens queda el veïnat d'Agell i l'alberg de la Torre Ametller. Seguint el camí arribem una pista forestal que prové de la carretera d'Argentona i condueix cap al turó de Oriols. Voregem el cim de la pedrera de Can Serra en direcció nord-oest i seguim per un camí que passa per l'esquerra del turó de Oriols i ens condueix al coll de Codera, situat entre aquest cim i el de Burriac. En aquest punt connectem amb la pista que va al coll de Burriac. La prenem fins al monòlit commemoratiu. Per pujar al cim de Burriac tenim dues opcions: pujar pel camí rocós que neix en aquest punt o pujar per la inclinada pista.
Abandonem aquest turó pel camí de l'Agulla, al vessant sud-oest, que rep aquest nom per la presència d'una singular formació rocosa coneguda com a pedra de l'Agulla. Arribem al camí de la Font Picant de Cabrera, que puja de Can Segarra cap al poblat ibèric d'Iluro. Des de la font prenem una drecera que ens remunta de nou fins a la pista de Burriac. Prenem la pista en direcció sud-oest, cap a Cabrils. A la nostra dreta queden els cingles del Rocar d'en Vivó. Arribem a una petita aplanada on hi ha la creu del Abeia, un monòlit de pedra que sosté una creu de ferro (La creu del Bei).
Aquí neix una pista que enfila cap a la part alta del Rocar d'en Vivó i els turons de Cirers, però nosaltres agafem la que es dirigeix cap al sud-est, coneguda com el camí del Bei. En arribar al paratge de les Planes de Montcabrer trobem la pista que enllaça la Font Picant de Cabrera amb Cabrils. Si volem tornar al punt d'inici seguim a l'esquerra per aquesta pista fins el poble. Si volem arribar fins el turó de Montcabrer creuem la pista i ens endinsem per la pineda seguint l'itinerari marcat. En arribar a una cruïlla, agafem el trencall que puja al turó de l'Infern. En aquest cim estratègica podem veure un antic fita fet amb quatre pedres que assenyalen els punts cardinals i les restes de tres forques medievals utilitzades als ss. XIV i XV per penjar suposats criminals i malfactors. El turó va ser habitada ja en època dels ibers. Al final del camí arribem al cim del turó de Montcabrer, la muntanya emblemàtica de Cabrils, tant per la seva història com per la seva bellesa natural. És un mirador privilegiat de la comarca del Maresme per la seva proximitat al mar. La vista abasta Barcelona, el Montnegre i el Montseny.
La creu de Montcabrer - La creu va ser retirada durant la Guerra Civil i un cop acabada el poble de Cabrils va plantar una de nova que va ser substituïda per l'actual a mitjans dels anys vuitanta. A pocs metres de la creu, prenent el corriolet que surt en direcció perpendicular al mar baixant enmig d'un rocar, trobem la cova de les Encantades o de les Bones Dones on segons la llegenda vivia una bruixa que afavoria els pobladors d'aquests pagaments . Tornem pel mateix camí fins arribar a les Planes de Montcabrer i reprenem l'itinerari original que ens portarà al punt d'inici d'aquest itinerari.
Seguiu el mapa i gaudiu de la ruta, aproximadament 10.5 km tots els dies.
Text i imatges extrets de la pàgina http://diazelvis.blogspot.com.es/2009/12/la-creu-de-montcabrer.html
|
|